Hola ik wil me graag even voorstellen, mijn naam is Paulina Klein Schiphorst en sinds 2001 woon ik in Órgiva (Granada) en ben adoptiemoeder van Juanjo, een kind met autisme en een verstandelijke beperking. In Nederland werkte ik in een orthopedagogisch dagcentrum met deze kinderen. En in het weekend zorgde ik voor een kind met een meervoudige handicap om zijn familie wat rust te bieden. Dit gaf zoveel liefde en voldoening, dat ik ook in Spanje kinderen met een verstandelijke beperking wilde helpen. In 2007 heb ik via “ALDAIMA” (Jeugdzorg van Andalusië) Juanjo mijn “niño de corazón” (hartendief) gevonden.

Mijn man Nico werd ernstig ziek en overleed in 2015, samen met hem werd het idee om hier een vereniging te beginnen geboren. Dit om Juanjo een fijne toekomst met voldoende ondersteuning te garanderen en bovendien andere gezinnen mee te laten genieten van onze prachtige omgeving. Nico heeft zich nog tot het einde ingezet wat betreft de bouwwerkzaamheden en het realiseren van de zonne-energie. Dankzij dit solide fundament konden Juanjo en ik verder gaan met ons leven en met de opbouw van “Proyecto ESTÁ”.

De naam ESTÁ komt van het werkwoord estar, wat “zijn” of “verblijven” betekent.
Juanjo heeft af en toe een periode dat hij wat woordjes zegt, vaak vele malen achter elkaar, en op het moment dat ik naar een naam voor de vereniging zocht, stond hij naast me en zei; ESTÁ, está está …!!!
(Ik zong voor Juanjo vaak een liedje dat begon met “está, está, estamos por aquí y va……” “we zijn, we zijn , we zijn nu hier en gaan…”.en dan vulde ik een activiteit in zoals we gaan naar school of we gaan eten enz.).

Gelukkig heb ik samen met Juanjo veel fantastische mensen leren kennen, die vol liefde, enthousiasme en professionaliteit wilden helpen om “Proyecto ESTÁ” vorm te geven.
De vereniging was in eerste instantie gericht op families met een kind met een verstandelijke beperking en/of autisme, maar door de fijne en liefdevolle samenwerking met het Nederlandse therapeuten echtpaar Jesse en Laura Verboom van Vakantietherapie, werden de deuren geopend voor iedereen; jong en oud, met en zonder hulpvraag, iedereen die zich verbonden voelt met het familieleven, de natuur, rust en persoonlijke groei.
“Proyecto ESTÁ” werd “Familia ESTÁ” , een familie waar iedereen zich bij kan aansluiten, door vrijwilliger, lid of donateur te worden, het organiseren van feesten & activiteiten of door welke vorm van samenwerking dan ook. Een familie waar mensen van over de hele wereld graag komen en terug komen.

Maar Jesse en Laura besloten om in sept. 2019 terug te gaan naar Nederland en ook al blijven ze voor altijd met Familia ESTÁ verweven en willen ze hier Vakantieterapie blijven aanbieden, was dit toch het begin van een grote verandering bij Familia ESTÁ.

José onze vaste medewerker kreeg een open hart operatie en mocht voor lange tijd niet werken!! Zo bleef alleen Águeda nog met een vast contract voor 4 uur per week, zij is zeer behulpzaam bij het maken van de Spaanse teksten voor publiciteit, houdt de Meditatietuin bij en onze faciliteiten schoon.

En toen kwam in maart 2020 een lockdown door het Coronavirus en stond zelfs de hele wereld op zn kop!! Wij hadden geen gasten en geen mederwerkers!!

Maar; UIT STILTE WORDEN NIEUWE IDEËEN GEBOREN, wij geven niet op en gáán ervóór!!

En zie; langzaamaan gebeuren hier toch weer mooie nieuwe dingen, zoals onze relatie met “Proyecto Espiral” die op ons terrein een nu nog kleinschalig speelklasje begonnen is met jonge kinderen tot 6 jaar, Proyecto Espiral hoopt hier in de toekomst steeds meer kinderactiviteiten te gaan organiseren.

We zijn ook een hechte band aan het opbouwen met andere verenigingen zoals de vrouwenverenigingen; “Asociación Mujeres Orgiva” & “Mujeres Caminando la Paz.
En we hopen ons contact met “Asociación Disfruta sin Barreras”, een “buur”vereniging voor mensen met een beperking, te verstevigen en hier hun leden vaker te kunnen ontvangen voor gezamelijke activiteiten.

Met José gaat het gelukkig heel goed en is nu bij Familia ESTÁ betrokken als nieuw directielid.

Ons directieteam is ook weer compleet mede dankzij Eda, onze nieuwe secretaris, we zijn superblij met haar als persoon, 
haar enorme ervaring als directielid bij andere verenigingen, haar organisatietalent en het perfect spreken in meerdere talen.

Mijn wens om ons “paradijs” te delen met anderen begint nu ook duidelijker vorm te krijgen, om de vaste kosten laag te houden en niet teveel afhankelijk te zijn van het komen en gaan van vaste medewerkers, delen we ons terrein nu met een ieder die hier zelfstandig een leuke activiteit, cursus, feest of gezins/familie/werk/vrienden uitje wil organiseren,
zie “AANBOD” 

Bij deze wil ik iedereen die tot dusver bij ons project betrokken is of was; mijn Familie en Vrienden in Nederland en Spanje, alle Medewerkers, Donateurs, Vrijwilligers en Leden van “Familia ESTÁ”, heel hartelijk bedanken, jullie maken het verschil!. ¡¡MUCHAS GRACIAS!!

WIJ DELEN GRAAG!! DEELT U MEE??
Geef om elkaar en blijf gezond,
Liefs van Paulina